Модерният портрет на колоритна Хавана през погледа на 7 световни кино легенди

онлайн филми08 Април 20139588

Модерният портрет на колоритна Хавана през погледа на 7 световни кино легенди

Запалени киномани и почитатели на късометражното кино, фенове на ярката кубинска култура, любители на най-горещия ром – Havana Club и всички останали, които искат да се потопят в един свят на страхотна музика и танци, могат да го направят на 19-ти април - премиерата за България на филма „7 ДНИ В ХАВАНА”.

За реализирането на филмовия шедьовър „7 ДНИ В ХАВАНА”, Havana Club International има честта да си партнира с Fullhouse и Morena Films. Заедно те избират 7 талантливи и световноизвестни режисьори, които да осъществят проекта „7 ДНИ В ХАВАНА”, като Havana Club International е идеалният за тази инициатива партньор – автентичният пазител на традиционния, кубински ром, произвеждан само и единствено в Куба. Марката е световен посланник на кубинската култура и сериозно подкрепя кубинската арт сцена. Една от основните идеи на филма е да даде гласност на кубинските таланти и тяхната креативност.

Модерният портрет на колоритна Хавана през погледа на 7 световни кино легенди в "7 дни в Хавана"

„7 ДНИ В ХАВАНА” е съставен от седем късометражни филма, базирани на истории на кубинския писател Leonardo Padura, които разкриват пленителния дух на Хавана и уникалния начин на живот на местното население. Режисьорите са 7 признати имена в кино индустрията, а именно - Benicio Del Toro, Pablo Trapero, Laurent Cantet, Elia Suleiman, Juan Carlos Tabío, Gaspar Noé, Julio Medem. Те са поканени с цел да пресъздадат - всеки, през собствения си поглед и кинематографски стил, духа, природата и колорита на този фантастичен град.

Всеки епизод разказва за ден от седмицата, проследявайки ежедневието и необичайния живот на различни герои. Бягайки от повечето туристически клишета, този филм рисува душата на града през неговите квартали, атмосфери, поколения и култури по един пленяващ и забавен начин.

Всяка от 7-те истории има самостоятелно развитие, но в същото време са свързани по много начини, създавайки усещане за цялостно драматично единство. Общите места допринасят за тази идея: емблематични локации като Old Havana, Malecon или хотел Nacional са фона на много от сцените. Няколко от героите се преплитат в 7-те части на филма, главна роля от единия епизод е второстепенна в друг и т.н. Резултатът е един свързан лабиринт от истории, които надникват в сърцето на Хавана с всичките й социални сфери, криволичещти, прашни улички и тъмни ъгълчета, мръсни барове и изумителни природни гледки.

7-те режисьора:

Benicio Del Toro има впечатляваща актьорска кариера благодарение на запомнящи се роли във филми като „Usual Suspects”, „Traffic”, „21 Grams”, „Snatch”, „Savages”. За участието си в „Che” (Ernesto 'Che' Guevara) печели награда за най-успешна интерпретация в Кан през 2008 г. Актьорът вече има амбиции да мине от другата страна на камерата.

Pablo Trapero твърди, че Хавана е мит, който живее по много специален начин в сърцата на латиноамериканските филмови режисьори. Неговото първо преживяване с Хавана е през 1995 г., когато пристига там за представянето на късометражния си филм „Negocios”. Оттогава посещава Куба редовно. Той е автор на поне 5 филма, взели участие на световни фестивали като тези във Венеция, Кан или Торонто.

Elia Suleiman е режисьор, сценарист и палестински актьор, известен с филма си „Divine Intervention” – модерна трагикомедия за ежедневието в Палестина. Този проект печели награда от фестивала в Кан през 2002. Elia прави триумфално завръщане в Кан с още един приз през 2009 за филма „The Time That Remains”.

Julio Medem e автор на брилянтни филми и олицетворява новата вълна на испанското кино. Неговото творчество е необичайна комбинация от сън и реалност, където минало, настояще и фантазия понякога стават едно. Филмите, които го правят световно признат са „Los Amantes del Circulo Polar” (1998) и „Lucia y el Sexo” (2001).

Gaspar Noe е роден в Аржентина, но по време на военната диктатура е заточен в Европа. Той е най-латинския режисьор на френска територия. Още от детството си, той фантазира за Куба, благодарение на разказите на баща си. Когато отива в Хавана за първи път през 2009 г. за представянето на филма си „Enter the Void”, той е буквално зашеметен. Имайки предвид, че акцент в неговата работа са престъпленията, гетата и табутата, опитът му в Куба може да бъде само радикален и хуманитарен.

Juan Carlos Tabio е свързван с едни от най-популярните кубински филми и освен това е автор на едни от най-красивите страници в кубинското кино заедно с Tomаs Gutiеrrez Alea. Тяхно дело е както „Fresa y Chocolate”, който печели награда на берлинския филмов фестивал през 1994 г., така и „Guantanamera”, който стига до Венеция през 1995 г. Tabio е режисьор и на филма „Plaff”, отличен за най-добър на фестивала на латинското кино в Ню Йорк.

Страстен почитател на Куба и ревностен фен на кубинската литература, Laurent Cantet пътува до Хавана често и мечтае да направи филм там. Френският режисьор и сценарист става известен с филма си „Human Resources”, който печели награда Cеsars през 1999 г. В последствие той участва в продукцията на 3 филма – „Time Out”, „Heading South” и „The Class”, като последният печели Златната Палма на фестивала в Кан през 2008 г. Късометражният проект в Хавана е плод на дълбоката му връзка с кубинската култура.

Авторът:

Leonardo Padura е кубински новелист, който е и координатор на проекта, заедно със съпругата си Lucia Lуpez Coll. Тяхно дело са 3 от сценариите за филма „7 ДНИ В ХАВАНА” – „El Yuma” за Benicio del Toro, „La tentación de Cecilia” за Julio Medem и „Dulce Amargo” за Juan Carlos Tabio. Padura е един от най-популярните кубински автори из цял свят.


googel ads
За медийните файлове
Внимание! Нито един от филмите/трейлърите, които ще намерите на този сайт не се хоства на него. Ние не хостваме и не качваме всяко видео, филм или медиен файл. За това onlinefilmi.info не носи отговорност за авторско право на всеки един филм/трейлър, видео или медиен файл. Филмите/трейлърите се вграждат в този сайт чрез код за вграждане(embed), предотставен от хостинг сайтовете, на които се намират медийните файлове. Ние не носим никаква отговорност за неуредени отношения между носителите на авторско право и хостинг сайтовете. Можете да се свържете с нас чрез контактната формата в сайта, а ние ще се опитаме да Ви бъдем от полза.